ΣΤΑΜΑΤΗΜΑΤΑ

ΣΤΑΜΑΤΗΜΑΤΑ
   
Η πρώτη δυσκολία που θα συναντήσει ο αρχάριος παίκτης στην επαφή του με την μπάλα του μπάσκετ θα είναι να συγχρονίσει τις κινήσεις του σώματός του με αυτή. Το σταμάτημα, όσο απλό και αν φαίνεται, είναι μία από τις βασικότερες παραμέτρους που καθορίζουν το αποτέλεσμα της επιθετικής ενέργειας. Ο παίκτης  πρέπει να έχει την ικανότητα να σταματάει την στιγμή που θέλει, χωρίς να χάνει την επαφή του με την μπάλα και την ισορροπία του.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς το σταμάτημα, για να θεωρηθεί αποτελεσματικό,  πρέπει να είναι ακαριαίο και σταθερό. Γίνεται με δύο τρόπους:
  α) το σταμάτημα με άλμα (jump stop)



 και  β) το σταμάτημα με βηματισμό (stride stop).
       




    Περιγραφή
    i.     Το σταμάτημα με άλμα
       
Στην εκτέλεση αυτής της κίνησης ο παίκτης, προκειμένου να σταματήσει, κάνει ένα μικρό άλμα και προσγειώνεται ταυτόχρονα και με τα δύο πέλματα παράλληλα μεταξύ τους. Τα γόνατα είναι ελαφρώς λυγισμένα και τα πόδια ανοικτά στο πλάτος των ώμων, για να δημιουργεί, με αυτό τον τρόπο, μια καλή βάση στήριξης.
       
       
    ii.     Το σταμάτημα με βήμα
       
Η διαφορά αυτής της κίνησης με την προηγούμενη έγκειται στο γεγονός ότι το σταμάτημα γίνεται σε δύο χρόνους. Αρχικά, το προπορευόμενο πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος σταθερά, είναι λυγισμένο και δέχεται το βάρος του σώματος. Στη συνέχεια, το δεύτερο πόδι έρχεται εμπρός, για να εξασφαλίσει την ισορροπία και να ακινητοποιήσει το σώμα.
       
    Πίνακας κυριότερων στοιχείων
    Σταμάτημα με άλμα
   

    Η προσγείωση γίνεται με τα δύο πόδια ταυτόχρονα και πρώτα έρχονται σε επαφή με το έδαφος οι φτέρνες και στο τέλος της κίνησης οι μύτες.
    Το σταμάτημα αυτό δε δεσμεύει τον παίκτη με συγκεκριμένο πόδι ως σταθερό ("pivot") και μπορεί να συνεχίσει την κίνησή του με όποιο πόδι θέλει.
    Είναι δυναμική κίνηση και απαιτεί δυνατά πόδια, είναι δύσκολο να εκτελεστεί από αρχάριους χωρίς απώλεια ισορροπίας.

       
    Το σταμάτημα με βηματισμό
   

    Γίνεται σε δύο επαφές με το έδαφος και είναι πιο προοδευτικό σε σχέση με το jump stop.
    Είναι πιο φυσιολογική κίνηση και αφομοιώνεται ευκολότερα από αρχάριους παίκτες.
    Κατά την κίνηση αυτή, το πόδι που έρχεται πρώτο σε επαφή με το έδαφος θεωρείται σταθερό ("pivot").

   
   
    Αλλαγές διεύθυνσης
    Ο παίκτης στην προσπάθεια του να αποκτήσει πλεονέκτημα χώρου και ταχύτητας στο παιχνίδι, χρησιμοποιεί συχνά τις αλλαγές στη διεύθυνση του τρεξίματος, προκειμένου να κάνει τον αμυντικό του να χάσει προσωρινά την ισορροπία του και να τον περάσει.
       
    Περιγραφή
    Κατά την αλλαγή διεύθυνσης ο παίκτης εκτελεί έναν κανονικό διασκελισμό προς την κατεύθυνση που κινείται, κατόπιν κάνει ένα μικρό βήμα  3 /4    και αλλάζει αποφασιστικά φορά με ένα μεγάλο βήμα προς την νέα διεύθυνση που έχει επιλέξει. Είναι μια κίνηση καθαρά επιθετική και η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από τη διατήρηση της ταχύτητας και της ισορροπίας του παίκτη κατά την αλλαγή.
       
    Πίνακας κυριότερων στοιχείων
   

    Το τρέξιμο πριν την αλλαγή πρέπει να είναι φυσικό, χωρίς να προδίδει την πρόθεση του παίκτη.
    Το πρώτο βήμα της προσποίησης να είναι 3 /4  και προς την κατεύθυνση που κινείται, ενώ το δεύτερο αποφασιστικό και μεγάλο προς τη νέα διεύθυνση.
    Το βάρος μετατοπίζεται κατά την αλλαγή από το πρώτο πόδι στο δεύτερο. Η επιτυχία της  αλλαγής είναι να γίνει αυτή η κίνηση χωρίς απώλεια ισορροπίας.
    Μετά το δεύτερο βήμα πρέπει να επιταχύνει ο παίκτης, ώστε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της προσποίησης.
    Η κίνηση πρέπει να γίνεται σε ευθείες γραμμές και όχι με καμπύλες.

   

   
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ατομικές Τεχνικές Δεξιότητες (ΜΠΑΣΚΕΤ Ε& ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)

Βασικές στάσεις, πλάγια μετακίνηση και στροβιλισμοί ΒΑΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ